Dexter

Dexter on Irlantilainen lihakarjarotu, jonka huomiotaherättävin ominaisuus on sen pieni koko. Siinä missä esimerkiksi Hereford-emolehmä painaa 700-800 kg, on Dexter-emolehmän paino vain noin 350 kg. Koska kokemukseni muista nautaroduista asettuu rajallisen ja olemattoman välimaastoon, en osaa vertailla Dexteriä ominaisuuksiltaan muihin rotuihin. Voin kuitenkin kertoa omia kokemuksiani.

Dexter lehmät ovat uteliaita mutta arkoja. Alun yrityksistä huolimatta, emme ole onnistuneet totuttamaan yhtäkään lehmää rapsutteluetäisyyteen. Siitossonnia voi rapsutella, mutta juuri silloin kuin se sille sopii. Suomen olosuhteita lehmät sietävät hyvin. Talven lähestyessä niille kasvaa pitkä karva, joka vaikuttaa suojaavan pakkaselta hyvin. Tämä ominaisuus on toki ihmistä lukuun ottamatta nisäkkäiden joukossa yleinen. Dexterit ovat myös vahvaluonteisia. Meillä on laumassa muutama Hereford-Galloway risteytys, eivätkä ne suuremmasta koostaan huolimatta ole päässeet laumahierarkian kärkipaikoille. Dexterit hoitavat vasikkansa hyvin ja joskus sairaan vasikan saattaakin erottaa väsyneestä vasikasta siitä, että sairaan vieressä seisoo huutava lehmä.

Käsittääkseni alalle on erimielisyyttä siitä, minkä verran naudan rotu vaikuttaa lihan makuun tai koostumukseen. Minusta Dexterin liha on vahvan punaista ja hivenen riistamaista. Rodun lisäksi muita makuun vaikuttavia tekijöitä voi olla 100% karkearehuruokinta (heinä, nurmi), laidunnus ja merkittävästi suuremmat sisä- ja ulkotilat.